30.december 2010

Som vanlig på denne tid af året er det tid til at gøre regnebrættet op, og tælle plusser og minusser. Nogen gør det i form af at se på hvor mange af den almene ækvivalent de besidder, andre gør det mere i form af et mentalt regnskab, og de fleste vel et eller andet sted midt i mellem. Men hvor kommer denne bogholder mentalitet fra? Hvem, eller hvad, er det der lærer os at det er vigtigt at holde regnskab, hvad enten det nu er med penge, kompetencer, tid, eller andre slige ressourcer? Er den evige sammentælling og sammenligning ikke et udtryk for hvordan kapitalens inderste kræmmer idé har sat sig i alle porer af vores liv?Denne kræmmer mentalitet hvor alt skal gøres op i plus, eller minus, synes at styre de moderne eksistenser.

Kun ved at forstå tingene igennem skemaet – plus/minus – forstå vi tilsyneladende tingene. Ja så gennemsyret af denne købmandslogik er vi at det kan være svært at tænke i andre kategorier, endsige forestille sig andre tanke logiske figurer. Hørte lige et herligt udtryk for ovenstående – Exell-logik. Altså regnebrættet er erstattet af Microsofts talknuser, Exell, og kun det der kan proppes ind i sådan et regneark har værdi, ja kun det der kan proppes herind eksisterer.

Mit nytårs forsæt skal derfor være at gøre et forsøg på at lære at tænke i andre kategorier i forsøget på at gøre om med min indre Exell-logik. Og gad vide hvilken tanke verden der så åbner sig? Det bliver spændende at folde ud.

Skriv en kommentar

Filed under Dagbog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s