Pindsvine dilemmaet

Porcupine dilemmaet, eller pindsvine dilemmaet, er en analogi der beskriver det dilemma enhver menneskelig intimitet involverer. “Hvordan kommer man tæt på et andet menneske, uden at blive såret?. Analogien er illustreret med to pindsvin der er forelsket, og derfor ønsker at være tæt på hinanden, men for tæt betyder at du stikker dig på den andens pigge. Eller det risikere du i det mindste, enhver form for intitimitet involverer risikoen for at blive stukket, for at blive såret.

Jeg mener at megen af den menneskelige aktivitet i det senmoderne liv handler om at sætte grænser. Hvor sættes grænsen for mig?, hvor sættes grænsen til næsten, hvor langt udenfor mit JEG sætter jeg grænsen, der sætter hegnspælene for hvor langt ude mit syn på verden går? Sætter jeg selv grænserne, eller sætter andre, eller andet, grænsen for min omverden? Hvorledes, og under hvilke former, antager den kamp om grænserne karakter?

Er det senmoderne liv blot og bart et sådant omverdensproblem? Kan mange af de identitetskabeende aktiviteter menneskene bruger så megen tid på, bedre forstås som forsøg på at tackle dette omverdensproblem? Er alle forsøgene på at skabe en unik identitet egentlig et forsøg på at etablere de pigge der skal gøre at JEG ikke er den der bliver stukket, hvis jeg kommer for tæt på den anden? Er Facebook, og andre webbaserede interaktionsformer, udtryk for den ultimative løsning på dette omverdensproblem? Her kan jeg komme tæt på , men samtidig hurtig trække mig væk fra piggene.

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Hedgehog%27s_dilemma

Skriv en kommentar

Filed under Filosofiske strøtanker

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s