Tankemønstre

“Without changing our pattern of thought we will not be able to solve the problems we created with our current pattern of thought”

Dette tankevækkende citat stammer fra Einstein. Jeg læser citatet ind i en samfundsmæssig kontekst; det er samfundsmæssige problemer Einstein sigter til skal løses. Men kan dette ubestemte VI ikke erstattets af et bestemt JEG? Det vil jeg mene det kan. Det giver i det mindste mening for mig at sige at uden at jeg ændre det tankemønster der har skabt de fænomener jeg lige nu opfatter som problemer, kan jeg ikke ændre disse fænomener, eller fjerne disse problemer. Det er da noget af en frihed at få forærende. Ved at ændre min måde at tænke om tingene på, kan jeg løse mine problemer. Eller ihvertfald få dem til at se anderledes ud. Ikke forstået som at det alene er gennem tankearbejde at problemer løses på. Jeg forstår det snarer sådan at det er ved at tænke anderledes om tingene, at løsningerne dukker op. For ellers ville man for nemt ende i en socialkonstruktivistisk fælde hvor det alene er dine tanker der skaber din virkelighed, og erfaringsmæssigt ved jeg at det ikke passer. Jeg har f.eks. i mange år tænkt på at ændre verden til et mere retfærdigt sted at leve, men må sande at det kun er gennem handlingerne en sådan verden vil folde sig ud. Det er desværre ikke nok at tænke den perfekte verden, mine handlinger må også skabe dem. Men er tanker ikke handlinger? Jo, men jeg mener at det er nødvendigt at opretteholde en begrebslig distinktion mellem tanke handlinger, og handlinger der direkte griber ind i omverdnen ellers ender det hele i noget reduktionistisk sump.

Spørgsmålet er jo så blot hvordan ændre sine tankemønstre?

Det spørgsmål viser hen til et andet mere dybere liggende spørgsmål, nemlig spørgsmålet om hvor tankemønstrene kommer fra?

Her tror jeg det kan være godt at gribe fat i begrebet mønster. Det der er på spil her er ikke den enkelte flyvske tanke som hele vores bevidste tid er fyldt af. Med begrebet mønster sigtes jo til at de enkelte tanker indgår i et bestemt mønster, altså indgår som elementer i et system, og det er dette system af tanker der skal ændres for at få øje på andre løsninger på problemerne. Med mønster sigtets der til det at den enkelte tanke indgår i et bestemt forhold til de andre tanker – der dannes et bestemt mønster.

Som Simone De Beuvar siger det “er køn ikke noget man har, men noget man får”, kan det samme vel hævdes om det tankermønster jeg slæber rundt på. Det er et mønster jeg har fået, og gavegiverne er mangfoldige. Forældre, skolen, medierne, er blot nogen af grundlæggerne bag mit nuværende tankemønster. Og alle skal de staves med stort, fordi de på det her niveau optræder som institutionelle faktorer der i mere end en forstand fungerer som ideologiske producenter, som producenter af ideer, eller mere korrekt som producenter af tankemønstre. Og i set i det lys er det til at blive helt pessimistisk af, for hvordan træde op mod så magtfulde institutioner som Forældre, Skole, Medierne, Staten, Kirken, for blot at nævne de mest fremtrædende producenter af ideer.

Jeg vælger nu at være optimist, og hæfte mig ved den kendsgerning at erkendelsen af tankemønstrenes oprindelse er første skridt til at ændre de mønstre der skabt de udfordringer jeg står overfor lige nu. Men måske er det blot en idé magtfulde institutioner har plantet i mit indre?

Skriv en kommentar

Filed under Filosofi

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s