Ordensprojektet

“Alle folketingsvalgs moder”. Sådan betegnede Bertel Haarder det tilstundende folketingsvalg umiddelbart efter det var udskrevet fredag. “Alle folketingsvalgs moder” er en udtalelse der sådan set godt kan få det til at løbe en koldt ned af ryggen. Et skæbnevalg altså. Et valg der afgør fremtiden for rigtig mange mennesker i rigtig lang tid. Alle valgs moder.

Hvis denne opfattelse af folketingsvalget sættes som præmis, hvad er det så valget egentlig står imellem? Hvad er det for en skæbne vi skal vælge mellem? Og findes  overhovedet det der abstrakte VI der vælger, eller er der mere tale om at en masse mennesker vælger ud fra en masse forskellige perspektiver?

Valget handler tilsyneladende, hvis man lægger alle kandidaternes udmeldinger til grund, om økonomi og vækst. Altså alle vags moder der reducerer den menneskelige virkelighed til et spørgsmål om på hvilken måde, i hvilket tempo, og med hvilke metoder den blinde vækst skal fortsætte.

Hvis der er tale om et skæbnevalg mener jeg der må være god grund til at stoppe op og overveje om ikke der er flere mulige skæbner at vælge mellem end den blinde vækst, hvis tro følgesvend er forbrugersamfundets kolde forskelsskabende logik.

Hvornår er nok nok? Hvornår har vi nået grænsen for hvor mange ting det er nødvendig at være i besiddelse af for at ha et liv der kan kaldes menneskeligt?

For mig at se eksisterer der bag alle valgkampens argumenter for vækst, boligpakke, etc et bagvedliggende værdisystem, kun meget få kandidater stiller spørgsmålstegn ved, endsige trækker frem i lyset – middelklassens forbrugsfest. Det valget handler om er at sikre de værdikoder der klistre til dette perspektiv på livet – et perspektiv hvor den menneskelige identitet skabes gennem forbruget. Dine ting fortæller hvem du er, og har du ingen ting, er du ingen ting. Og ting er i denne forbindelse lig med alt hvad der er omsættelig på et marked. Tøj, biler, bolig, ja alt hvad der i dag fungere som identitets markører. Det er skæbnen for dette værdisystem Bertel Haarder usagt sigter til når han benævner valget som alle valgs moder. Jeg mener nu har trækker situationen alt for hårdt op. Valget mellem Rød og Blå blok er IKKE et valg mellem forskellige værdisystemer, ikke et valg mellem forbrugsfest eller ej.

At Helle Thorning-Schmidt går med Gucci taske er ikke i sig selv et problem, problemet er at hun dermed indskriver sig i middelklassens forbrugs virkelighed, der har sat sig som hegenomisk værdi i samfundet. Hun bliver dermed en identitetsmarkør der er med til at holde gang i forbrugsamfundet, og netop ikke et opgør med dette værdisystem. Det uanset om hun kalder sig rød eller blå, eller hvilken som helst anden farve.

Et af de særlige problemer der knytter sig til det faktum at forbrugerismen har sat sig som hegenomisk værdi – altså værdien hvorudfra alle andre værdier får værdi – er det problem der handler om hvordan mennesker tilskrives værdi i samfundet. I kraft af forbrugerismens hærgen ændrer den måde mennesker tillægges værdi i samfundet, ændre den måde mennesker indskrives i samfundet på. At være fattig i et samfund hvor den hegenomiske værdi er produktion, er ikke det samme som at være fattig i et samfund hvor værdien er forbrug. Denne skelnen er værd at tænke over når de forskellige folketingskandidater taler om “de svage” og alt det gode de vil gøre for dem. Handler det om at få “de svage” gjort til gode forbrugere, eller handler det om noget andet. Se det er for mig det valget handler om.

Skriv en kommentar

Filed under Demokrati, Filosofi

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s