– Hjælp det er mørkt

At det er mørkt om natten kommer næppe som nogen overraskelse for de fleste. Derimod kan årsagerne til selvsamme mørke ind imellem godt være en overraskelse. Og ikke mindst som nattevagt opdager man en gang i mellem at mørke ikke bare er mørke, at selv noget så umiddelbart simpelt som mørke er uhyre afhængig af den kontekst dette fænomen eksisterer i.

På et tidspunkt i mit arbejdsliv kørte jeg rundt som nattevagt på Nørrebro, hvor arbejdet udover at yde omsorg for en del skrøbelige ældre mennesker også bestod i at rykke ud når en af af de ældre trykkede på nødkalds knappen. Nogle trykkede meget bevidst på denne alarmknap der er deres livsline til sygeplejeskerne på Basen i Guldbergshave. Ofte handler disse alarmkald om toiletbesøg eller fald.

Andre trykkede lidt mindre bevidst på kanppen, mest fordi den var placeret lige foran næsen på dem i en snor, og så er det da klart at det lige skal prøves hvad sådan en lille rød knap dur til.

Andre trykkede et eller andet sted midt i mellem bevidst og ubevidst, og det ofte omkring den 1. i måneden. Her var årsagen til opkaldet mere diffust, hvilket mest af alt hang sammen med den mængde spiritus de havde indtaget i løbet af dagen, for ligesom at fejre at den måndelige pensionsindbetaling endnu engang var i hus. Eller hvad årsagen til deres opløftede stemning nu ellers var.

De samtaler der udspandt sig mellem borgeren i nød og basen kan derfor antage mange former, og ind imellem kræve en skarp hjerne for at afkode hvor stor nøden er hos den der har trykket på knappen. Heldigvis lærer man de faste borgere at kende, hvorved afkoden af nøden lettes en anelse. Uden kendskab til Lise, ville ingen af os nattevagt f.eks. havde opfattet hendes melding i nødanlægget; Hjælp det er mørkt, som et udtryk for at hun havde brug for hjælp. For det er jo som bekendt mørkt det meste af natten. Men som bekendt kan årsagerne til nattens mørke være mange, og derfor sagtens være udtryk for at man som ældre skrøbelig dame har brug for hjælp.

I Lises tilfælde skal årsagen til mørket findes i det faktum at kombinationen af en vis mængde vodka og juice og forsøget på at ramme dobbeltsengen omkring kl 02.00 om natten ikke altid faldt lige heldig ud.

Når man som nattevagt låste sig ind i Lises lejlighed ved hjælp af nødkaldsnøglen efter meldingen “Hjælp det er mørkt” kunne man være sten sikker på at finde hende liggende på ryggen under dobbeltsengen stirrende op i bunden af sengen. Og uanset hendes habituelle tilstand der kl 02.00 om natten, må man medgive Lise at hun altid havde ret. Der er skide mørkt nede under en dobbeltseng fra Ikea.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s