Hvor skal hjælpen dog komme fra….

Når natten sænker sig over den travle storby virker alting en smule anderledes, en smule forskudt i forhold til den verden de fleste kender fra den lyse vågne hverdag. At arbejde om natten stemmer en i en særlig diffus stemning. Som om mørket sniger sig ind i bevidstheden og lægger sig som et særligt blødt slør. Næsten alting ændrer karakter om natten. Således også de sovne, de vågne og alle dem midt i mellem.

Hvilken kategori man som natarbejder falder i skifter vist over tid, både på kort og lang tid. Nogen gange hører man i kategorien af de vågne, ofte i gruppen midt i mellem, og en gang imellem i gruppen af de sovende. Nogenlunde sådan ser det også ud for de borgere man som nattevagt på plejehjem er ansat til at hjælpe og passe på. At tro at natten blot bruges til den simple menneskelig aktivitet at sove, og måske drømme, er noget af en forsimpling, eller reducering af det menneskelige liv. Der foregår mange andre aktiviteter om natten end det at sove og hvile ud.

F.eks fylder det at udlede diverse kropsvæsker en ikke ubetydelig del af nattens rytmer, og disse udladninger kan antage mange former. Der er naturligvis alle de kontrollerede former, hvor væskerne ledes derhen hvor den rationelle planlægning bag institutionen har tænkt de skal hen. Wc-kummer, bleer, kateter-poser, bækken-stole er alle sådanne rationelle indretninger der sørger for at kontrollere det urene, og lede det bort så den menneskelige verden igen kan fremstå ren og fin.

Men det er forhåbentlig ikke en hemmelighed at det ikke er altid at disse forsøg på rationel væske udledning ikke virker som de er tænkt. Eller rettere sagt, at de mennesker der skal gøre brug af dem ikke fungerer helt så rationelt som de der har udtænkt den kontrollerede væskeudledning havde tænkt sig. Væsker og andet ender steder hvor det ikke lige var meningen de skulle ende. I sengen, på gulvet, uden for bleen, ja variations mulighederne er faktisk flere end de “rigtige” måder at gøre det på. Disse variationer over det unormale bliver hverdag, eller rettere sagt hvernat, når man arbejder som natarbejder på et plejehjem. Derimod kan menneskernes reaktioner på det uventede godt overraske ind i mellem. Og samtidig give et indblik i den menneskelige kreativitet der kan udfolde når det urene skal håndteres.

En nat på et københavnsk plejehjem ringer det pludselig på døren, hvilket i sagens natur meget sjældent sker. I hvert fald om natten. Og som nattevagt er man naturligvis nød til lige at kigge efter hvem der dog vil i kontakt med de vågne på et så ukristeligt tidspunkt. Overraskelsen er ikke mindre da det viser sig at det er to repræsentanter for  ordensmagten der står der ude i mørket, og deres alder gør jo at man ikke ligefrem mistænker dem for at komme og spørge om der er ledige boliger. Hvad der nu heller ikke er, og proceduren for at få en bolig på¨sådan et plejehjem er meget mere kompliceret end blot det at ringe på en klokke midt om natten. Så det må være et andet ærinde disse to våbenbehængte ungersvende er ude i. “Der er blevet ringet herfra”, siger ham der ligesom har teten i denne politiforretning. “Ja, fra hvem dog” er det eneste kvikke svar jeg ligesom kan komme op med på denne tid af natten.”Fra en ældre dame”, lyder det så endnu kvikkere. “Umm…dem har vi en hel del af her på plejehjemmet, ja faktisk udgør de majoriteten. Men hvad ville hun?”

“Hun ringede og sagde; “Jeg står her og tisser, det reender ned af benene og de vil ikke hjælpe mig”.

Og rigtig nok, da plejehjems boligerne blev gennemgået en for en, fandt jeg Else stående midt på gulvet med føromtalte væske rendende ned af benene, uden ble eller andet der kunne holde på den urene væske, men stadig med telefon røret i den ene hånd. Og hvem kan da også lige pludselig finde ud af at når man skal have hjælp til noget er det ikke 112 man skal ringe til, men trække i den røde snor der hænger ud af væggen, hvor den i nattens mørke næsten ikke er til at se? Da slet ikke når man lige er flyttet ind, og hele sit liv kun har haft telefonen som livslinje til omverden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s